In het kort

Get Wet Maritiem verzorgt veiligheidstrainingen en bijzondere activiteiten in en op het water voor bedrijven, watersporters, duikers en vrijgezellengroepen.

Bent u geïnteresseerd?

Voor vragen, aanmeldingen, boekingen of opties, kunt u terecht bij:

Ben Stiefelhagen
mobiel: +31 6 54 93 69 40
e-mail: info@getwet.nl

Facebook

Media

Get Wet Maritiem is met onder andere het project Duik de Noordzee Schoon verschenen in de media..

[Lees meer..]

RSS Duik de NZ schoon

Wrakkenlijst

Ameland
Stoomschip gezonken door aanval van een U-boot op 18 februari 1940. Duikdiepte ca 24 – 35 meter. Het wrak staat mooi rechtop. De achterkant is beschadigd. Veel wit hotelporselein, bierflessen en jeneverkruiken. Het wrak ligt in de Eurogeul waardoor er een duik en visverbod is.

Bruine Bank
Een ondiepte in het midden van de Noordzee tussen Engeland en Nederland. Hier liggen verschillende interessante wrakken (diepte tussen 25 – 40 meter) die afhankelijk van de eventuele wensen van de opvarenden kunnen worden aangedaan. Meestal is hier goed zicht.

Caw Guan Sia (Tinwrak)
Dit vrachtschip was kwam uit de oost toen het in dichte mist in aanvaring kwam met de Leerdam. Het ca. 90 meter lange wrak ligt op 30 meter. Het deels in het zand liggende wrak heeft onder een lading bamboe ook broodjes tin van 32 kilo per stuk.

Delft
Linieschip met 60 stukken geschut. Vergaan tijdens de zeeslag bij Kamperduin op 11 oktober 1797 door Britse oorlogsschepen. Duikdiepte 30 meter. Uit de bodem steken gietijzeren kanonnen houten balken en stukken van de kiel. Wat hier gevonden wordt is echt antiek en krijgt t.z.t. een plaats in het scheepvaart museum.

Durward
Het 106 meter lange vrachtschip staat recht op z’n kiel. Ketels en delen van de machinekamer zijn vrij toegankelijk. De bovenbouw is afgebroken ligt aan bakboordzijde naast het wrak. Duikdiepte tussen 24 – 30 meter, vaak goed zicht.

Elbe
Groot Duits passagiersschip, gezonken op 30 januari 1895 na aanvaring met de Engelse kolenboot Crathie. Bij deze scheepsramp verloren 354 mensen het leven. Veel zilveren en porseleinen serviesgoed en patrijspoorten worden er nog gevonden. Het wrak is prachtig begroeid en veel grote vis. De lengte is meer dan 130 meter, breedte 20 meter en de duikdiepte is tussen de 34 – 42 meter. Het wrak staat gebroken recht op z’n kiel.

Internos
Een ca. 65 meter lang kustschip dat in 1969 is gezonken. Het wrak staat rechtop en heeft een vrij toegankelijk stuurhuis en bemanningverblijf. Duikdiepte 22 – 28 meter.

Klipper
Recht voor Hoek van Holland, net buiten de vaargeul ligt op een diepte van 24 – 30 meter. Heeft vroeger drie masten gehad, die half naast het wrak liggen. De ouderdom schatten we op 150 jaar. Goed herkenbaar zijn de twee dek lieren waarmee de zeilen werden gehesen. Grote open laadruimen waar je doorheen kan zwemmen. Veel vis, prachtige begroeiing. De lengte van dit stalen wrak is ca 75 meter bij 10 meter breedte.

Koningin Regentes
Groot passagiersschip wat nu in stukken gebroken ligt in diep water 40 – 50 meter 50 mijl uit H.v.H.

Kruisers: Aboukir, Cressy en Hogue
Beroemde gebeurtenis uit de eerste Wereldoorlog waarbij de onderzeeer U-9 op 22 september 1914 in een zeer kort tijdbestek drie slagschepen tot zinken bracht. Afhankelijk van andere schepen ter plekke wordt een van deze Kruisers bezocht. Kanonnen steken uit het wrak. Veel grote vis, kabeljauwen van meer dan 1 meter en mogelijkheid om door gedeelten van het wrak heen te zwemmen. De kruisers, lengte 130 en breedte 21 meter, liggen gedeeltelijk ondersteboven, getordeerd op de bodem. Duikdiepte 25 -32 meter.

Kursk
Ook wel het kristalwrak genoemd. Op 28 augustus 1912 verging het schip in een zware storm met een lading kristal, glaswerk en een groot monument ten onder. Het peperdure Bacarat kristal was bestemd voor de laatste Tsaar van Rusland, Nicolaas II. Het monument was bestemd voor de honderdjarige herdenking van de slag van Borodino. Dat was de overwinning van Napoleon op de Russen. Er is op dit wrak geen duikverbod maar een bergingsverbod, wat de kustwacht scherp in de gaten houdt.

Leerdam
Vrachtschip/passagierschip dat voorin de lading had en achterin de passagiers. Het schip was geladen met spoorstaven op weg naar Engeland toen het in dichte mist in aanvaring kwam met de vrachtvaarder Caw Guan Sia geladen met lood. Het ca 90 meter lange wrak ligt op 32 meter. Grote stalen wanden met patrijspoorten steken schuin omhoog en maken het wrak onoverzichtelijk.

Leliegracht
Gezonken op 20 september 1973. De lading bestond uit een partij natriumcarbonaat. Het schip is destijds rechtstandig naar de bodem gezonken maar in de loop der tijd heeft de sterke stroming het wrak in tweeën gebroken. Omdat het dicht bij de kust ligt, wordt hier veel op gedoken. Duikdiepte 24 meter, lengte 60 meter lang.

Mammoetwrak
Dit wrak is een onbekende vrachtvaarder met een lading loodrollen en stoffen, flessen. Er liggen veel patrijspoorten. Duikdiepte 30 – 33 meter. De naam is verbonden aan de mammoetbotten en slachttand die in de nabijheid van het wrak werden gevonden. Lengte van het wrak ca. 65 meter, breedte 10 meter.

Onbekende wrakken
Vissers melden locaties waar zij hun netten hebben verspeeld. Dit zijn voor ons onbekende wrakken en dus onbekend wat voor schip of object het is. Soms hebben we gegevens over de afmetingen en of diepte, maar wat het is weten we pas als we erop gedoken hebben. Soms valt het tegen en soms vind je er een heel leuk of bijzonder wrak met alle kans op leuke souvenirs. We zijn constant op zoek naar nieuwe wrakken, die, als ze de moeite waard zijn, in ons programma worden opgenomen.

Pontons
Grote betonnen bakken voor de kust van H.v.H. die bedoeld waren voor aanleg van dijken of havens in de tweede wereldoorlog. De bakken zijn prachtig begroeid en geven beschutting voor veel vis. Lengte ca 30 meter, breedte 10 meter, duikdiepte ca. 24 meter.

Poppetjeswrak
Zeer mooi wrak, 80 meter lang. Bij helder zicht is het een schitterend gezicht te zien hoe het schip rechtop uit de zeebodem steekt. De ruimen liggen open en er werd veel gevonden op dit wrak. De grote stoomketels steken er fors bovenuit. Door de slijpgeul waar ze in ligt is het mogelijk om op de top van een onderwaterduin de prachtige boeg van deze voormalige klipper te bekijken. Het wrak verzandt wel steeds meer.

Queensfort
Deze kustvaarder ligt vlakbij een boorplatform. Het steekt nog 3,5 meter uit het zand en staat rechtop. Het wrak ligt sinds 11 juni 1980 op de bodem van de Noordzee en had een lading meel aan boord. Het wrak is bijna volledig begroeid met anemonen.

Tubantia
Dit mooie schip van 165 mtr lang is een zogenaamde postboot en vervoerde passagiers en vracht tegelijk. Het wrak uit 1914 is in de loop der jaren behoorlijk uit elkaar getrokken tot wel 30 meter breed. Het wrak is leuk om op te duiken vanwege de vele herkenbare delen zoals badkuipen, tegelvloeren, machinedelen en stukken dek. Duikdiepte 25 -32 meter.

Tyche
Deze Hondurese Coaster van 500 ton was geladen met suikerbieten. Het wrak staat rechtop en steekt 10 mtr boven het zand uit en is 60 mtr lang en is redelijk in tact. De ruimen zijn verzand. Het voorschip is getordeerd. Het achterschip is mooi begroeid met hier en daar deuren met toegang tot brug en machinekamer. Er is meestal veel vis te zien. Het wrak is herkenbaar als schip, met de laadboom er nog op. Duikdiepte ca. 30 meter.

Vecht
Stoomschip dat op 6 maart 1940 tot zinken werd gebracht door de duitse onderzeeboot U-14. Het wrak staat in redelijke conditie rechtop in het zand. De schroef steekt in het zand. De opbouw van het schip is in elkaar gezakt. De schoorsteen is omgevallen. Veel vis en begroeiing Duikdiepte 22 – 33 meter. Grote diepe slijpgeul om het wrak.